Acte sobre federalisme

Avui, la Federacio del Vallès Oriental del PSC ha organitzat un acte sobre Federalisme amb convidats experts en la matèria. La Carme Valls i en Miquel Iceta, acompanyats del Primer Secretari de la federacio, Roman Ruiz, han fet un bon recorregut històric dels postulats federalistes al nostre país des del s. XIX.

Perre-Joseph Proudon, Pi i Maragall i altres, desde mitjans del s.XIX han hanat defensant les bases d’un estat federal a Espanya que permeti el desenvolupament ple de les diferents particularitats de l’Estat.

L’estat de les autonomies, en aquest sentit, ha estat federalitzador i ha fet avançar en els últims 30 anys Espanya (malgrat les tensions i estira i arronsa) cap a un millor encaix dels diferents sentiments nacionals dins de l’estructura de l’Estat espanyol. Aixi, avui, més que mai en els últims segles les diferents nacionalitats troben un encaix més adequat a les seves particularitats culturals nacionals i econòmiques del que l’havien trobat en els últims diferents règims pels que ha passat aquest estat.

Federalisme és pacte. Es basa en un proces de concertacio entre diferents territoris per arribar a pactes de co-responsabilitat, solidaritat i igualtat.

En democracia, la sobirania es del poble, de les persones, i per tant no es ni d’Espanya ni de Catalunya, i la identitat es construeix a partir de molts trets diferencials que no només s’identifiquen amb un territori o una nacionalitat concreta.

Blog de Pere Rodriguez