Categorías
Sin categoría

Primeres reflexions postelectorals

Abans de passar al capítol de «Lliçons apresses», que necessitarà de més temps, vull fer unes primeres reflexions sobre els resultats electorals.

Hem tornat a guanyar les eleccions, però hem perdut la majoria absoluta. Som el partit que ha perdut més vots a Montmeló amb diferència, passant del 49,1% dels vots al 37,25%, és a dir, casi 12 punts i . 688 vots. Aquesta dada, per si sola és molt preocupant.

Hem estat seriosament castigats per l’abstenció. Cruelment castigats per l’abstenció. Però no només. El nostre descens en vots duplica l’abstenció.

Venim d’una legislatura molt fructifera. Hem fet més feina que mai i hem presentat el curriculum més brillant de la democràcia, soterrament inclós. Però no hem estat capaços de posar en valor la feina feta i, sobretot, de convencer sobre el projecte de futur. Ens hem presentat com a garantia de bon govern, però no hem estat capaços de fer-nos veure d’aquesta manera.

Així, no tenim un problema de gestió, sino un clar problema de percepció i capacitat d’arribar al nostre electorat a Montmeló i això es fa cada cop més palés.

ICV-EUiA, tot i la seva bona campanya, només puja un punt, del 24,37% al 28,32% guanyat 72 vots. Guanyen, però, un regidor. Aquesta pujada, en qualsevol cas, té un gran valor tenint en compte l’abstenció, l’aparició de l’Agrupació d’Electors i el descens del cens en pràcticament 100 votants de les últimes eleccions fins ara.

Convergència perd 143 vots, però manté el seu regidor.

Ciutadans ha obtingut un 4%, la qual cosa és molt significativa tenint en compte que aquest és, des del meu punt de vista, un percentatge de votants pràcticament en la seva totalitat, en el cas de Montmeló, del PSC majoritàriament. Una petita part, però, pertany també al PP.

El PP ha perdut un petit percentatge (del 7,51% al 6,79%) però mantè un regidor.

I ERC consolida la seva presència al municipi pujant pràcticament 60 vots.

Agrupació d’Electors ha tingut finalment 93 vots, que és més o menys l’expectativa que ja teniem.

I el CDS ha tingut una presència anecdòtica de 52 vots.

En definitiva, mantenim l’espectre de forces, però amb canvis d’equilibris significatius. Caldrà veure com es transforma, tot plegat, en els pactes de legislatura.

Blog de Pere Rodriguez