Categorías
Sin categoría

Signatura de la Carta Europea per a la Governança Territorial i Alimentària

Avui i demà està tenint lloc el Seminari Final del Projecte RURURBAL, i aquesta tarda tindrà lloc la signatura de la Carta Europea per a la Governança Territorial i Alimentària.

Es tracta d’un text que posa en valor els productes agraris locals i que és fruit del treball desenvolupat en el projecte Rururbal a la nostra comarca, que ha estat cap de fila del projecte Europeu a Espanya.

Durant aquests dos dies hi haurà 3 blocs de treball temàtic:


Tot i que els termes poden semblar una mica crítics, es tracta de donar suport als productors agroalimentaris i artesanals de la nostra comarca i valoritzar el producte local, evidenciant els valors socials, paisatgístics i cultural associats amb el consum de productes locals i de proximitat.
I al mateix temps, recolçar la promoció i comercialització dels productes agroalimentaris locals de qualitat a través de la realització d’agromercats, de fires temàtiques,  com ara la Fira del tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana , i d’espais de trobada entre els diferents públics, com ara cooperatives de consum, restaurants, etc i els actors clau del sector.

Tot plegat per afavorir el desenvolupament econòmic equilibrat i sostenible dels municipis de la comarca, vetllant per un Vallès amb un medi rural viu. És d’això que parlem quan parlem de models de gestió territorial.

Avui dia, ja sóm molts els que pensem que el suport a l’activitat agrària i la promoció de l’agricultura de proximitat són  elements clau per avançar en el progrés, la cohesió i el benestar d’un territori com el nostre, i prova d’això són les accions que ja desenvolupen ajuntaments de la comarca, com Mollet del Vallès, les Franqueses, Granollers, Sta Eulàlia de Ronçana, Parets… i que tenen molt present el sector agrari.

Un dels principals reptes de Rururbal, que està arribant al seu final, era generar sinèrgies entre el sector públic i el privat, entre els diferents actors clau del sector agroalimentari, que passa per la producció, distribució, comercialització, fins al consumidor final. I un dels exemples dels fruits que ha donat aquesta tasca són els 17 menjadors escolars ecològics que ja tenim al Vallès Oriental. La setmana passada vam constituir el grup de treball que ha de dinamitzar aquest sector i fer-lo crèixer.


La feina que s’ha portant a terme amb els menjadors escolars per a la introducció del producte ecològic i de proximitat, surt de les prioritats marcades per la plataforma del sector agroalimentari del Vallès Oriental. El grup de treball que es va crear i que avui presentem ho tenia clar des del principi: la mainada és la clau per un futur consum responsable, respectuós amb el medi ambient i amb el cicle natural del aliments. I els menjadors escolars no són només espais de menjar col•lectiu, sinó tenen un paper educatiu molt important: educar en valors alimentaris, socials, ambientals etc…


Demà a les 13:30 tindré la oportunitat de participar en la taula de clausura del Seminari, juntament amb en Josep Llobet, Vicepresident 3er de la Diputació de Barcelona i amb el Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural Josep Maria Pelegrí.

L’acte tindrà lloc al Consorci El Far.
Drassanes del Passeig de Joan de Borbó, 100, de Barcelona.


Us animo a tots els qui llegiu aquest blog a apropar-vos a les accions que han anat sorgint al voltant d’aquest projecte.

Aqui us deixo una petita webgrafia que us pot servir:

Pere Rodriguez
pererodrig@gmail.com

Blog de Pere Rodriguez