Categorías
Política

Repensant la Participació Ciutadana al món local

Avui s’ha presentat a la Diputació de Barcelona un treball fet pel Servei de Polítiques d’Accció Comunitària i Participació Ciutadana comptant amb la col·laboració  de la Universitat Pompeu Fabra,  la Universitat Autònoma de Barcelona,  la UOC i la Universitat de Barcelona,  amb la participació de Tècnics i responsables de diversos ajuntaments i amb diversos electes de diferents ajuntaments de diferent tamanys de la província de Barcelona.

Aquest treball tenia per objectiu revisar els elements de canvi i permanència en les polítiques de Participació Ciutadana que s’han vingut desenvolupant durant les últimes dècades als ajuntaments de la província.

Tot plegat sorgeix de la clara constatació que hi ha un creixent nombre d’elements nous que que ultrapassen els elements clàssics de participació que s’han vingut desenvolupant en els últims anys,  com ara nous actors,  noves formes d’interrelació entre ciutadans i administració i nous àmbits de decisió en els que administracions i ciutadans senten la necessitat de reforçar la governabilitat per la participació.

El professor Miquel Salvador ha fet la conferència i augurar.  De la seva intervenció destaco:

  • El rol de les administracions està canviant
  • Les noves tecnologies canvien el marc de relació de la Ciutadania amb l’administració.
  • Nous valors que guanyen presencia: innovació, administració com a facilitadora i no tant com a actora.
  • Nous actors que escapen a la classificació clàssica utilitzada: concepte de ciutadania activa vs. grups tradicionals.
  • Noves formes de producció de polítiques públiques: coproducció i cogestió.

DSC_0153_1024x685 DSC_0170_1024x685

També cal repensar el propi concepte de participació. La transparència, el govern obert i la interrelació a través de les TIC també s’incorporen al concepte de participació, per acompanyar-lo i contextualitzar- lo. Cal repensar la participació ciutadana per flexibilitzar-la i fer-la més adecuada a la participació temàtica, sectorial i esporàdica, d’acord amb els interessos de la ciutadania. Per això cal repensar les estructures institucionals de participació, reglamentistes, basades en consells i en taules i amb resultats molt parcials al llarg dels últims anys.

Aquest treball s’ha publicat a través de la llibreria de la Diputació, i crec que és una lectura més que interessant per a qualsevol persona interessada en la participació ciutadana.