Categorías
Activitat Municipal

La mentida de cames curtes

He vist aquest matí que durant la nit d’ahir algú (i dic algú perquè no està signat per ningú, és anònim) es va dedicar a penjar uns cartells per tot el poble dient que l’Ajuntament ha privatitzat el Cinema a la Fresca en el Circuit de Catalunya. Bé, doncs cal dir, d’entrada que això és mentida. Una mentida de cames molt curtes, per cert.

No sé si qui l’escriu és conscient que està mentint. Això podria explicar l’anonimat i denotaria una certa mala llet important i unes ganes d’intoxicar molt mal enfocades i innecessàries. En temps com els que corren cal sumar i no restar.

Si en canvi es tracta de la queixa d’algú que troba a faltar el Cinema a la Fresca a Montmeló i que no li sembla bé el que ha organitzat el Circuit, mereix una explicació.

Comencem deixant clares les coses:

  • El Cinema a la Fresca que aquest any ha organitzat el Circuit de Catalunya no té RES a veure amb l’Ajuntament de Montmeló.
  • L’Ajuntament de Montmeló ni ha participat en la seva elaboració, ni ha estat promotor de la idea, ni ha fet absolutament res relacionat amb aquesta activitat.
  • De manera desinteressada i sense que ningú ens ho demanés, hem colaborat a la seva difusió incloent-hi la programació a l’Agenda del mes de Juliol i a l’Agenda de la pàgina web. La raó de fer-ho l’explico més endevant.

Dit d’una altra manera, l’Ajuntament de Montmeló enguany no ha organitzat cap activitat de Cinema a la Fresca i el fet que el Circuit hagi decidit fer-la no guarda cap relació amb aquest fet.

Perquè l’Ajuntament no ha fet enguany cinema a la fresca?

Per si algú no s’en havia adonat, estem en temps de crisi, i cal aprofitar-los per a reflexionar sobre el sentit i l’origen d’algunes polítiques públiques i alguns serveis tradicionalment ofertats des de l’administració local.

Es tracta senzillament de decidir sobre l’assignació de recursos escassos. Tenim menys diners ¿a què els dediquem? ¿Té sentit continuar ofertant cinema a la fresca igual que fa 15 anys? ¿La gent continua veient cinema con fa 15 anys? ¿En qué es pot basar l’oferta de cinema per poder competir amb tele o internet o …. ?¿Si els «beneficis» socials que genera una activitat com el Cinema a la Fresca no compensen la despesa de diners que costa la seva organització… El que costa la contractació de Cinema a la Fresca (que surt dels meus impostos, i dels teus i dels de l’altre….) estaria millor invertit en altres activitats culturals? ¿I si fessim pagar entrada per «recuperar» una part del cost? ¿Tenim recinte per fer-ho? ¿Valdria la pena? ¿Seria això privatitzar (en aquest sentit us remeto a un article que recentment vaig publicar en aquest blog)

¿Quántes vegades he hagut de sentir que les pel·lícules no eren les més modernes i que la pantalla no era prou gran i que… bla, bla, bla.? ¿Com de moderna ha ser una pel·lícula avui que abans que s’estreni al cinema ja està disponible a internet? ¿Com de gran ha de ser una pantalla i quina qualitat ha de tenir quan se la vol comparar amb la LCD de 40″ del saló de casa?

Personalment, penso que prendre la decisió de deixar d’ofertar cinema a la fresca aquest any és una decisió valenta i fruit de la reflexió i de la responsabilitat. El més senzill és ser continuista i fer «el que sempre s’ha fet» que ser capaç de prendre les decisions correctes en els moments adequats. I creiem que la majoria dels ciutadans ho entendrà.

Evidentment, estic donant per suposat que qui escriu notes com la que avui he vist penjada és conscient que les coses costen diners i que muntar el cinema a la fresca no és gratuit per als ciutadans de Montmeló, tot i que no hagin de pagar entrada… Les factures de la contractació del Cinema a la Fresca s’han de pagar igual vinguin 10 persones, o 10.000 i sembli la pel·lícula millor o pitjor o la pantalla més gran o més petita.

Perquè oferta el Circuit de Catalunya cinema a la fresca?

Vam tenir noticia d’aquesta iniciativa del Circuit el dia que ens va arribar la publicitat a l’Ajuntament, i ens va sorprendre, però no ens va semblar malament, sinó tot el contrari.

Els ajuntaments que envoltem el Circuit sempre hem expressat la voluntat que el Circuit s’apropés al territori. No volem que el Circuit sigui un equipament que es fa servir uns quants dies a l’any per persones que no tenen cap relació amb Montmeló o Parets o Granollers, o Montornés… i que ni tan sols coneixen el territori.

El propi procés participatiu del POUM que vam celebrar ara fa uns mesos va resaltar la necessitat d’apropar el Circuit a Montmeló i Montmeló al Circuit. Podeu consultar les conclusions del procés en aquest link.

La voluntat d’apropar circuit a municipi i municipi a circuit s’ha transformat en diverses iniciatives. Aquí hi ha alguns exemples:

Creen la marca Tribuna Vallès Motor per promoure el Circuit de Catalunya

L’exposició «The Chequered Flag»

Empresaris i institucions s’alien per potenciar el turisme a partir del Circuit

II Jornada Todoporsche Club Madrid & AECC al Circuit de Catalunya

Solidaritat per l’Esclerosi Múltiple a la cursa atlètica «Mulla’t i corre»

Pòdium per la solidaritat al Circuit gràcies a les Voltes Solidàries

Motos, ciclisme i solidaritat

La organització del Cinema a la Fresca respón aquesta voluntat i és com a mínim ridicul criticar la iniciativa del Circuit.

Les mentides tenen les cames molt curtes i qui tracta amb mentides la ciutadania de Montmeló està condemnat a fracasar.

Si a sobre es fa des de l’anonimat, la voluntat d’enganyar els propis veïns es casi segura.

Abans o després se sabrá quin difama d’aquesta manera, i en aquell moment quedarà ben clar qui és cadascú. Al tiempo.

Blog de Pere Rodriguez