Categorías
Sin categoría

Per als curiosos: Perquè la Setmana Santa ara?


Setmana Santa, per què?

Dijous que vé es Dijous Sant. Perquè el Carnaval i la Setmana Santa són festes movibles? Qui decideix quan se celebren? D’altra banda, aquest any la Candelera riurà i per tant, el fred és viu.

La Pasqua se celebra sempre el primer diumenge de lluna plena de la primavera. Així es va decidir en el Concili de Nicea, l’any 325. A partir d’aquí, se sap quan seran el Carnestoles, la Quaresma….

Aquest any la primavera astronòmica començarà el 20 de març. Això implica que el diumenge següent, 23 de març s’ha de celebrar la Pasqua. El diumenge anterior, dia 16, doncs, serà el dia de Rams. La Setmana Santa se celebra entre aquests dos diumenges.

Per això les processons sempre són en lluna plena. El Diumenge de Pasqua sempre s’escau entre el 22 de març i el 25 d’Abril. Vol dir que tant la festa de Sant Josep com la de Sant Jordi poden caure en plena Setmana Santa.

Amb el Diumenge de Pasqua ja podem establir la resta del calendari. El Dijous Gras s’escau 52 dies abans i marca l’inici del Carnaval. Aquest any, el Dimecres de Cendra serà el 6 de Febrer, quan enterrarem la sardina, i el primer diumenge de Quaresma serà el 10 de Febrer. A partir del Diumenge de Pasqua també sabem quan serà el Dilluns de Pasqua Granada, la segona Pasqua, festiva en alguns pobles.

Serà 50 dies després, el 12 de maig. El diumenge de Carnestoltes no s’escau mai abans del 2 de febrer ni després del 7 de març. D’aquí la dita “al març marçot, el carnaval també pot”. Aquest any, però, el Carnestoltes arriba molt puntual. D’altra banda, demà passat serà el dia de la Candelera. Aquesta ny, riurà. Recordeu que “si la Candelera plora, el fred és fora; si la Candelera riu, el fred és viu”.

Blog de Pere Rodriguez